Давам подкрепата си за всички районни кметове на промяната, които ще

...
Давам подкрепата си за всички районни кметове на промяната, които ще
Коментари Харесай

Мая Манолова: Заставам зад всички районни кметове в София, които се изправят срещу ГЕРБ

Давам поддръжката си за всички районни кметове на смяната, които ще излязат против модела на ръководство на ГЕРБ в неделя. Това съобщи гражданският претендент за кмет на София - Мая Манолова.

Тя даде брифинг дружно с ръководителя на Инициативния комитет, който издигна кандидатурата й за столичен кмет, Никола Вапцаров, претендентите за общински съветници от локална коалиция „ Движение България на жителите “ Ана Вилфан и Войслав Тодоров и претендентите за районни кметове на столичните региони „ Младост “ и Нови Искър арх. Стефан Стефанов (независим) и Владислав Владимиров (ДБГ).

Манолова посочи, че в 21 столични региона, от общо 24, има балотажи, в които претендентите на смяната излизат против модела на Борисов и Фандъкова в Столична община.

„ Това демонстрира, че жителите, които гласоподаваха на 27 октомври, поддържаха смяната “, изрично съобщи Манолова и добави, че „ по този начин нареченият от Йорданка Фандъкова „ нов екип ”, който включва всичките й досегашни районни кметове на ГЕРБ, не получи доверие на първи тур.

„ Двадесет и един кмета на ГЕРБ ще се явят на изправителен в неделя “, акцентира още веднъж гражданският претендент.

Манолова напомни, че неведнъж е декларирала, че „ ръководството на София от 14 години досега се е правило по модел, основан от „ орлетата “ на господин Борисов, свили гнездо в Столичната община ”. Манолова засяга някогашният към този момент общински консултант и ръководител на бюджетната комисия в СОС Орлин Алексиев и неговото обграждане.
„ Именно против това задкулисие се оповестиха две трети от столичани и избраха да гласоподават за смяната и да се изправят против модела на „ кмета в сянка ”, съобщи още тя.

„ Вярвам в овластяването на районните кметове и имам вяра, че това е един от методите да се преборим със подмолната власт, която разпределя порциите в Столична община и която дефинира какво да се строи, какво да се ремонтира и кой да строи и да ремонтира “, добави Манолова и заключи, че това е „ финансовият диспечер на задкулисието “.
Тя акцентира, че битката й с това задкулисие включва транспарантни публични поръчки и търгове посредством тяхното електронизиране, което да подсигурява бистрота при разходването на обществените пари.

„ Ще разформировам комисията на Орлин Алексиев, която дефинира заданията на публичните поръчки. Това е циничен модел, който се мултиплицира в провеждането на строителство, поправки и всички публични поръчки в Столична община “, безапелационна бе Манолова.

Гражданският претендент съобщи, че поддръжката й за 21 -мата районни кметове на смяната, които са на балотаж, е основана на правилата, заложени в нейната предизборна стратегия.

„ На първо място децентрализация на капиталовата стратегия на Столична община, което значи, че % от плануваните капиталови разноски ще се насочат непосредствено към регионите “, съобщи Манолова и добави, че „ Столичната община демонстрира, че не може да извърши напълно своята капиталова стратегия и тя нормално се извършва приблизително на 70%, което значи непостроени детски градини, неремонтирани улици и тротоари, неизградени паркове. “

„ Второ, присъединяване на районните кметове в процедурите по публични поръчки, които са за значими за регионите инфрастурктурни планове, след което те да вземат участие в ръководството и контрола на осъществяването на тези публични поръчки “, съобщи тя.

„ Гарантирам, че децентрализирани средства за непосредствено ръководство на капиталовите разноски в регионите ще бъдат обезпечени още в бюджета на Столична община за 2020 година “, безапелационна бе Манолова.

„ Ревизия на Столична община и на огромните общински сдружения, в това число на „ Топлофикация “, след което ясни ограничения за промяна на метода на ръководство на това общинско сдружение “, показа гражданският претендент третата точка от програмата си.

„ Реформирането на „ Топлофикация “ ще е сполучливо, когато жителите получават разбираеми и съответни сметки за парно, когато методиката за установяване на такса сградна апаратура бъде обективна и столичният кмет има ясна позиция по въпроса. Когато се спре продажбата на създаваната от сдружението електрическа сила от частна компания медиатор, която осъществя цялата облага от тази продажба “, добави Манолова.

„ Четвърто, обектите, които ще се извършват с децентрализираните средства в обособените региони, ще се дефинират от районните кметове дружно с жителите и локалните цивилен общности “, сподели още Манолова и акцентира, че „ по този метод ще се подсигурява, че най-важните проблеми на жителите в регионите ще бъдат решавани и най-важните планове ще бъдат осъществени. “

„ Истинската децентрализация може да се случи само и единствено посредством децентрализация на централния бюджет. Това значи, че посредством законодателни промени би трябвало да се подсигурява част от налозите на жителите, като налог общ приход, да остава като доход в общините, където е осъществен. Ще упорствам като кмет за тези законодателни промени, които да споделят налог общ приход сред страната и общините “, съобщи още тя.

Според Манолова „ това ще обезпечи финансова самостоятелност на Столична община. “
Гражданският претендент провокира и предложения на спор съперникът си от ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

„ На лидерски спор, лице в лице, без да се крие зад екипи, зад съветници, зад планове или зад ромски гласове в махалите “, акцентира Манолова и добави, че оставя досегашния столичен кмет да избере безпристрастен терен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР